Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Mijn 5 tips voor meer structuur

Tekst: Louise De Vliegere
Beeld: Jess Bailey, Unsplash


Orde scheppen in andermans chaos. Of administratieve chaos gewoon vermijden. Ja, daar ben ik goed in! Ik deel graag met jouw mijn vijf beste tips voor een georganiseerde levensstijl.

1. Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes

Lijstjes, die kunnen niet ontbreken op mijn bureau of aan mijn prikbord. Lijstjes met zaken om niet uit het oog te verliezen. Met to do’s voor morgen, overmorgen of volgende week. Met materiaal dat ik heb uitgeleend en tijdig moet teruggeven. Met boodschappen allerhande, of met spullen die mee moeten op vakantie. Je hoort het al: aan lijstjes vertrouw ik alles toe wat in mijn hoofd zit. Op die manier kan ik me optimaal concentreren op wat echt van belang is.

En die lijstjes hoeven zeker niet altijd op (gerecycleerd) papier te zijn! Er bestaan intussen ook verschillende applicaties op je gsm waarmee je notities kan maken, denk maar aan Google Keep. Ik maak dan ook handig gebruik van de combinatie: thuis op papier, onderweg op mijn gsm.

2. Agenda

Op papier of digitaal op je laptop en gsm, het maakt al niet uit. Zolang je agenda maar niet bestaat uit rondslingerende notities en aantekeningen met balpen op je hand. Deadlines, reminders, doktersafspraken, meetings, vakantie en verjaardagen gebundeld op één plaats, wat verlang je nog meer?

Sla je agenda open aan het begin van je werkdag en je krijgt in één oogopslag een volledig overzicht van wat je die dag te wachten staat. Extra tip: werk met kleurcodes om je werkafspraken te onderscheiden van je vrije tijd, of maak simpelweg gebruik van een fysieke opsplitsing.

3. Laptop

De zoekfunctie op je laptop is handig, maar is het niet fijn dat alles ook gewoon zijn vaste plaatsje heeft? Denk een logische indeling uit van je mappen en geef je documenten een duidelijke naam volgens een vaste structuur, zo speel je nooit meer iets kwijt.

Voeg aan je browser bladwijzers toe met de internetpagina’s die je frequent nodig hebt, zo schakel je makkelijk van het ene naar het andere tabblad. Last but not least: ook je e-mails verdienen wat aandacht en orde. Voeg enkele labels toe, zoals ‘werk’, ‘dokter’ of ‘bestelling’ en groepeer je e-mails volgens deze indeling. Moet je een aankoop retourneren en ben je op zoek naar de code van je bestelling? Die heb je in het vervolg in 1-2-3 teruggevonden!

4. Halfuurtje structuur

Ook een liefhebber van structuur zoals ik heeft af en toe eens een momentje nodig om alles te herorganiseren, aan te vullen en op orde te steken. Plan voor jezelf een halfuurtje structuur in op een vast gekozen moment. Bijvoorbeeld op vrijdagavond of zaterdagochtend, zo begin je fris aan het weekend.

5. Structuurjunkie

Nood aan wat hulp bij het organiseren en structureren van je administratie, werkleven of hersenspinsels? Dan raad ik je de Structuurjunkie Planner aan, gemaakt door structuurcoach Cynthia. Dergelijke planner helpt je dagelijks met het bewaren van overzicht en structuur en het bereiken van meer productiviteit!

Wat is jouw ultieme tip voor een georganiseerde levensstijl?


Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg nieuwe content rechtstreeks in je mailbox!

Voeg je bij 24 andere volgers
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: