Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Hoezo, niet van de fles drinken? Botega maakt van lege wijnflessen hippe drinkglazen [Gazet van Antwerpen & Het Nieuwsblad]

Tekst: Louise De Vliegere
Beeld: Lissa Van Eesbeeck
Gepubliceerd door: Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad
Publicatiedatum: 12 juni 2020 (online & krant pg. 16) en (online)


ANTWERPEN – Door de Antwerpse Jolien Van de Vliet (26) krijgt van de fles drinken een nieuwe betekenis. Samen met haar vriend richtte ze het initiatief Botega op en biedt ze lege wijnflessen een tweede leven als design drinkglazen. Een idee dat ontstond na een vakantie op Bali.

Een reis naar Bali in het najaar van 2019 bleek vol verrassingen te zitten voor de Antwerpse Jolien en haar vriend. “In een lokaal restaurant kregen we onze drankjes geserveerd in wat leek op de onderkant van een wijnfles, een erg originele presentatie”, zegt Jolien. “De ober vertelde ons dat het om eigen wijnflessen ging die op een ludieke manier werden hergebruikt. Een idee dat we graag mee naar België brachten.” En zo zag Botega het levenslicht.

Het omvormen van de wijnflessen is een en al handwerk. “Kuisen, snijden, opschuren, polijsten, afwerken en de nodige kwaliteitscontroles, we doen het allemaal zelf”, vertelt Jolien enthousiast. “Wij halen de lege wijnflessen op en bezorgen ze terug in de vorm van drinkglazen, klaar voor gebruik.” Een atelier? Dat is hun eige, kleine terras. Of beter: was. Botega heeft dankzij Circuit, een community-center rond circulaire beleving, sinds kort onderdak gekregen in een van de containers bij Plein Publiek aan de D’Herbouvillekaai op Nieuw Zuid.

Jolien en haar vriend
(c) Tor Decraene

Botega heeft momenteel al één partnerschap met het organische restaurant Native in de Muntstraat, andere partnerschappen met lokale horeca zitten in de pijplijn. Tijdens de quarantaine organiseerden ze zelfs een glasophaling in Nieuw Zuid. Maar zeker niet alle flessen zijn geschikt, legt Jolien uit: “Om ons product te maken hebben we smalle en lichte wijnflessen nodig. Brede flessen die vaak gebruikt worden voor de iets duurdere wijnen kunnen we jammer genoeg niet gebruiken.”

Ook particulieren kunnen sinds kort upcycled design glassware in huis halen voor 6 euro per drinkglas. Via de webshop is een beperkt aanbod beschikbaar. “In de toekomst breiden we ons assortiment graag uit. We hebben een heleboel leuke ideeën, maar aangezien we nog maar net gestart zijn, houden we de keuze momenteel beperkt”, zegt Jolien.

www.botega.be

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: