Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Longread: Is body positivity wel zo inclusief als wordt beweerd? [VIVA-SVV, StampMedia & DeWereldMorgen]

Diverser dan je denkt

Tekst: Stefanie Tuerlinckx, Kilien Natens en Louise De Vliegere
Beeld: Kilien Natens
Voor: MAJouKULAnt
Gepubliceerd door: VIVA-SVV, StampMedia en DeWereldMorgen.be
Publicatiedatum: 18 en 25 april 2020, 7 mei 2020


Body positivity. Een beweging die de emoties soms hoog doet oplaaien. Maar dekt die ook de lading? Journalisten en socialemediagebruikers geven definities aan de beweging en doen er impulsieve uitspraken over. Deze definitie is een kwestie van wikken en wegen, alsook de zaken in het juiste perspectief plaatsen. Deze longread brengt een overzicht van bestaande definities, al dan niet impulsieve uitspraken en een gevarieerd beeld van de community en probeert zo ieders blik te verruimen.

Volgens Wikipedia is body positivity “een sociale beweging die is geworteld in de overtuiging dat alle mensen een positief lichaamsbeeld moeten hebben, terwijl ze tegelijkertijd de manier waarop de maatschappij het fysieke lichaam presenteert en ziet, ter discussie stelt”. Al is die definitie tegenwoordig zélf het onderwerp van discussie.

Is een beweging die inclusiviteit zo hoog in het vaandel draagt, eigenlijk zelf wel zo inclusief? Is er naast dikke, blanke meiden eigenlijk wel plaats voor slanke of oudere mannen en vrouwen met een andere huidskleur of een beperking?

We ontkrachten enkele van de meest hardnekkige mythes die rond de body positive beweging zweven en spreken met mensen die ons als geen ander kunnen vertellen hoe het voelt om je eigen lichaam niet gepresenteerd te zien – niet alleen in de media, maar soms zelfs niet in de body positive community.

Zonder zelf te pretenderen de waarheid in pacht te hebben of het volledige spectrum gecoverd te hebben, zetten we in deze longread verschillende meningen over body positivity tegen elkaar af. Welke mening dan dé juiste is? Dat laten we vooral aan jou over.

Verder lezen?
Dat kan via deze link:
https://masterjournalistiek.atavist.com/is-body-positivity-wel-zo-inclusief-als-wordt-beweerd?fbclid=IwAR3HY9_fMcyxFW6bi_SeCoeaE0WyIsElyvwVOiVY8I1XQ3C7l2U4ERYx2FU

Met dank aan
Djura Cenmurati, Sabine Peeters, Clifford Thomas, Marijne Van Boeckel,

Ben Pannecoucke en StampMedia


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: